Na de bevalling volgt de kraamtijd
Deze periode begint vanaf het moment dat je bent bevallen tot officieel 6 weken na de geboorte. Tijdens deze periode verandert er veel. Het is de periode waarin de veranderingen die in en door de zwangerschap zijn ontstaan grotendeels ongedaan worden gemaakt. De baarmoeder moet weer terug naar de oorspronkelijke grootte. De baarmoeder is na de geboorte te voelen rondom de navel en na ruim 14 dagen niet meer te voelen.
Wij komen regelmatig langs om te zien hoe het met jullie gaat. Wij komen in ieder geval de 1e ,2e, 4e, 6e en 8e dag na de geboorte langs als je thuis bent. Indien nodig komen we vaker. Tijdens deze controles zullen we een aantal onderwerpen met jullie en de kraamverzorgster doornemen wat een leidraad kan zijn hoe het met jullie gaat. Tijdens deze controles is het belangrijke dat je al je vragen die je hebt over de bevalling met ons doorneemt.
Welke ongemakken kan je tegenkomen:
Naweëen en bloedverlies
Direkt na de geboorte van je kindje gaat je baarmoeder samentrekken om ervoor te zorgen dat alles wat is opgebouwd in de afgelopen maanden eruit gaat. Dit kan soms veel napijn veroorzaken, de zogenoemde naweëen. Hiervoor mag je best pijnstilling innemen in de vorm van paracetamol of ibuprofen. Tijdens de eerste dagen kan je soms flinke stolsels (bloedproppen) verliezen. Geef dit altijd door aan je kraamverzorgster of aan ons. Meestal kunnen we je geruststellen. Indien je het idee hebt dat je abnormaal veel bloedverlies hebt, moet je ons bellen.
Wat moet je regelen:
Aangifte
Binnen 3 werkdagen (geboortedag niet meegerekend) na de geboorte moet je aangifte van de geboorte van je kind hebben gedaan in het gemeentehuis van Stolwijk bij een thuisbevalling en bij een ziekenhuisbevalling in het gemeentehuis van de plaats van het ziekenhuis. De gemeente maakt dan een akte op van de geboorte, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. De akte is het juridische bewijs van de geboorte van je kind. Je kind krijgt na de aangifte direct een Burgerservicenummer (BSN). Vervolgens wordt je kind ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Als je aangifte doet, heb je identiteitsbewijzen nodig van degene die de aangifte doet en van de moeder van het kind, eventueel trouwboekje of akte van erkenning en eventueel akte van naamskeuze (als bij de erkenning van uw kind voor de geboorte vastgelegd is welke achternaam uw kind krijgt). Als je niet in je eigen woonplaats aangifte van geboorte doet dan heb je ook een bewijs van geboorte nodig. Dit krijg je mee in het ziekenhuis waar je bent bevallen.
In principe doet de vader van het kind aangifte van de geboorte. Indien hij niet de aangifte regelt moet iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest, de aangifte regelen.
Aangiftepunt Gemeente Krimpenerwaard
http://www.krimpenerwaard.nl voor het maken van een afspraak
Dorpsplein 8
2821 AS Stolwijk
Aangiftepunt Gemeente Gouda:
Adres
Burgemeester Jamesplein 1
2803 PG Gouda
Langskomen op afspraak ma t/m do 13:30 – 17:00
Loket vrije inloop
ma t/m vr 09:00 – 12:30
do 17:00 – 20:00
Rustmomenten
Het is belangrijk om goed te rusten. Niet voor niets is de middagrust voor een kraamvrouw en haar partner. De bevalling heeft veel energie gekost, het herstel van je lichaam is begonnen, het opgang komen van de borstvoeding kost veel energie en vaak zal je kindje snachts ook aktief zijn. Zo rond de 3e/4e dag begint alles zijn tol te eisen en kan je een huildag hebben. Dit is allemaal volledig normaal. Door goed tussendoor je rust te pakken gaat het herstel sneller en kan je na het vertrek van de kraamverzorgster alles weer goed overnemen.
Hechtingen
Deze vervelende draadjes kunnen voor veel ongemak zorgen. In de eerste dagen na de bevalling is het belangrijk om goed te spoelen met water na toiletgebruik
Regelmatig zullen we controleren of de wond goed geneest. Als je een blauwe plek hebt rondom de hechtingen kan je arnica erop smeren. Dit zorgt ervoor dat de blauwe plek en zwelling sneller weggaat.
Indien de wond neiging heeft om te gaan ontsteken kan een zitbadje met zout goed zijn om de wond schoon te houden.